Ga naar de hoofdinhoud
Online winkelen in: AT | IT | CH | FR | DE | UK | CZ | SE | DK | BE | NL | IE | ES | PL | PT | FI | GR | RO | NO | HU | BG | HR | LU

Over tegels

NUTTIGE INFORMATIE OVER DE TEGEL

Vloer- en wandtegels - robuust voor dagelijks gebruik


DE TEGEL - VAN OUDE TIJD TOT HEDEN

De eerste voorwerpen van klei werden zo'n 30.000 jaar geleden gemaakt; maar het duurde nog 20.000 jaar voordat de mens voorwerpen voor dagelijks gebruik kon maken van keramiek (Grieks: Keramos). De oudste vondsten dateren van rond 9.000 voor Christus. Ze werden gevonden in de Boven-Nijlvallei in Egypte. De eerste geglazuurde tegels werden gebruikt als wanddecoratie in de oude Egyptische piramides (ca. 2.600 v.Chr.) en werden daarna snel verspreid in Perzië, onder de Assyriërs en Babyloniërs. In Europa werd de tegel populair vanaf de 14e eeuw. Vooral de Delftse faiencefabrieken werden bekend. "Delftse tegels" worden tot op de dag van vandaag over de hele wereld gewaardeerd.

Keramische tegels werden pas ongeveer 1000 jaar geleden in Duitsland als wand- en vloerbedekking gebruikt. Eerst alleen in kastelen, paleizen en kerken. Alleen prinsen en koningen konden zich deze luxe veroorloven. Tegenwoordig zijn wand- en vloertegels niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Dankzij industriële productiemethoden is het luxeartikel een handelsartikel geworden.

PRODUCTIE EN TYPES

De samenstelling van de gebruikte grondstoffen is sinds de oudheid niet veel veranderd. De klei voor wand- of vloertegels vormt nog steeds de basis van deze bouwkeramiek. Aan de klei worden andere minerale grondstoffen toegevoegd, zoals kwarts, kaolien en veldspaat. In sommige gevallen ook dolomiet, vuurvaste klei of calciet. De soorten tegels verschillen sterk van elkaar in kwaliteit; het type, de samenstelling van de grondstoffen en hun verwerking zijn bepalend voor de wandtegel of vloertegel. De zo verkregen ruwe massa wordt geperst - fijne keramische massa's in het zogenaamde droogpersproces, massa's voor grove keramiek in het extrusieproces - en vervolgens, na droging, gebakken bij temperaturen tussen 900 en 1200 graden Celsius. We maken onderscheid tussen enkelvoudige en dubbel gebakken tegels. Terwijl enkelgebakken tegels slechts één bakproces nodig hebben om de scherf met het glazuur te maken, worden dubbelgebakken tegels gekenmerkt door het feit dat eerst de scherf en vervolgens het glazuur in twee verschillende werkstappen worden gebakken. De tegels die op deze manier worden geproduceerd, zijn onderverdeeld in 3 hoofdtypen: steengoedtegels, steengoedtegels en porseleinen steengoedtegels.

Aardewerk tegels

zijn geglazuurde keramische tegels. Ze worden uitsluitend als wandtegels gebruikt. Hun transparante of ondoorzichtige keramische glazuur wordt meestal gesmolten in een tweede bakproces. Deze wandtegels hebben een hoge wateropname van ca. 20% en zijn daarom alleen geschikt voor gebruik binnenshuis.

Steengoed tegels

zijn geglazuurde of ongeglazuurde tegels die worden vervaardigd volgens het one-fire-procédé. Steengoed tegels hebben een lage wateropname en zijn steviger in het materiaal dan steengoed tegels. De wateropname is minder dan 3% en de steengoedtegels zijn geclassificeerd als vorstbestendig, maar buiten leggen wordt afgeraden. De steengoedtegel is dan ook geschikt als wandtegel.

LET OP: Wandtegels mogen nooit als vloertegel worden gebruikt. Uw glazuur kan gemakkelijk beschadigd raken door bijvoorbeeld vallende voorwerpen, die van het glazuur kunnen afschilferen.


Porseleinen tegels

Porseleinen tegels zijn fijn geprepareerde tegels met een extreem lage wateropname van 0,5% en worden daarom als vorstbestendig beschouwd. (DIN EN 176 - groep B1). Door hun materiaalsamenstelling en hoge baktemperatuur zijn ze zeer hard en resistent. Je kunt deze tegel gebruiken als wandtegel of als vloertegel. Porseleinen steengoed tegels zijn verkrijgbaar in de volgende varianten:

Geglazuurd porselein aardewerk:

De wand- of vloertegels worden meestal geglazuurd verkocht. Het glazuur bepaalt de oppervlakte-eigenschappen en dus ook de slijtage, uiteindelijk bepaalt het ook de kwaliteit van de wandtegel of vloertegel.

Ongeglazuurd porselein aardewerk:

Dit type wand- en vloertegel is de zogenaamde fijnkorrelige (zout & peper-look) die het meest vertegenwoordigd is en tegen redelijke prijzen verkrijgbaar is. Ook hoogwaardige tegels zoals marmer of imitatie graniet vallen in deze categorie. Ze zijn technisch superieur aan natuursteen, ongevoelig voor vuil, gemakkelijk te reinigen, slijtvast en hebben weinig oppervlakteslijtage.

Gepolijst porselein aardewerk:

Hierbij worden extra werkstappen uitgevoerd en wordt de wandtegel of vloertegel in meerdere stappen hoogglans gepolijst. Meestal worden ongeglazuurde porcellanato tegels gepolijst, maar steeds vaker ook op geglazuurd porcellanato die een gepolijste glazuur oplevert. De wandtegels of vloertegels zijn glanzend, maar minder bestand tegen krassen. Gepolijste glazuren worden niet aanbevolen bij intensief gebruik. Door polijsten worden gesloten poriën in de tegel tijdens het bakproces weer geopend en kunnen vreemde stoffen, vuil, vetten of oliën binnendringen. Het impregneren van deze wandtegel of vloertegel is een vereiste.

GEMEENSCHAPPELIJKE NORMEN EN NORMEN

Walltiles

Slijtageklassen

De wand- of vloertegels zijn onderverdeeld in de volgende 5 slijtvastheidsklassen:

Klasse 1: De vloertegel voor ruimtes met weinig verkeer, bijv. het blotevoeten- en slippergedeelte in badkamers en slaapkamers, sanitaire ruimtes of geschikt als wandtegel.

Klasse 2: De vloertegel voor ruimtes met gemiddeld gebruik, door middel van normaal schoeisel zoals de algemene privé-woonruimte (muv keukens) in de woon- en eetkamer, trappen en terrassen.

Klasse 3: De vloertegel voor ruimtes met matig verkeer en kan in het hele woongedeelte worden gebruikt, bijvoorbeeld in gangen, maar ook op terrassen en balkons.

Klasse 4: De vloertegel voor ruimtes met veel verkeer, bijvoorbeeld in huisingangen, keukens, werk- en bijkeukens.

Klasse 5: De vloertegel voor de hoogste eisen in alle ruimtes en op extreem intensief gebruikte oppervlakken zoals winkels, hotels, restaurants, garages, industriële laboratoria en dergelijke gebieden.

Vastberadenheid

In tegenstelling tot commerciële ruimtes, waar normen worden voorgeschreven voor het leggen van wand- of vloertegels, bestaan deze in de particuliere sector niet. Maar wat voor commerciële gebieden wordt voorgeschreven en als juist wordt erkend, kan ook voor de particuliere sector niet verkeerd zijn. Daarom willen we u graag kennis laten maken met enkele van de onderstaande handelsregels. Afhankelijk van de hellingshoek (helling) van de op het oppervlak te leggen vloertegels gelden verschillende beoordelingsgroepen: van 3 tot 10° (R9), 10 - 19° (R10), 19 - 27° (R11), 27 - 35° (R12) en meer dan 35° (R13). De evaluatiegroepen hebben te maken met een lage, normale, verhoogde, grote of zelfs zeer grote "statische wrijvingscoëfficiënt". De te leggen vloertegels moeten voldoen aan de gestelde eisen - wees zeker van de zaak. Als er vettige, "pasteuze" of vezelig-viskeuze stoffen op de vloer kunnen komen (bijvoorbeeld in slachthuizen en tankstations), moeten de vloertegels een "verplaatsingsruimte" hebben, die wordt beoordeeld volgens vier V-klassen. Om het risico op uitglijden te bepalen, heeft de Federale Vereniging van Openbare Ongevallenverzekeringsinstellingen (BAGUV) natte blootsvoetszones in drie beoordelingsgroepen verdeeld. Ook hier is de hellingshoek de maat voor de slipweerstand en leidt deze tot de indeling van de vloerbedekking in beoordelingsgroepen A (minimale hellingshoek 12°), B (minimale hellingshoek 18°) of C (minimale hellingshoek hellingshoek 24°). Overigens zijn de beoordelingsgroepen, ondanks de definitie van de hellingshoek, alleen van toepassing op vlakke vloeren. Wil je dus een schuine vloer in natte ruimtes betegelen, dan moet je nog hogere eisen stellen aan de slipvastheid van de vloerbedekking. "Grotendeels droge barefoot gangpaden", "kleedkamers", "grotendeels droge sauna- en ontspanningsruimtes" etc. dienen voorzien te zijn van vloertegels van beoordelingsgroep A. Evaluatiegroep B wordt gebruikt voor grotendeels natte blootsvoetswandelingen, voor verschillende soorten zwembadbodems en voor peuterbaden. Tot slot is beoordelingsgroep C een vereiste voor trappen of zogenaamde doorloopbassins die in het water uitkomen.

PRAKTISCHE TIPS

De keuze van de wand- of vloertegels op vorm en kleur is natuurlijk een kwestie van smaak. Praktische en veiligheidsoverwegingen mogen echter niet worden verwaarloosd bij het kopen. Dus onthoud alstublieft: Vloertegels op balkons en terrassen worden blootgesteld aan bijzonder hoge weersinvloeden (zonnestraling, temperatuurschommelingen, vocht). Je moet vorstbestendig zijn. Balkons en terrassen zijn natte ruimtes. Trappen kunnen worden bekleed met verschillende vloertegels. Zekerheid is hier bijzonder belangrijk. Trappen zijn altijd een bron van struikelblokken met een hoog risico op uitglijden. De tegelhandel biedt u alle gereedschappen, accessoires en informatie die u nodig heeft om zelf de vloertegels te leggen. Het leggen is echter vaak niet geheel onproblematisch voor leken, vooral in natte ruimtes en op trappen. Bedenk daarom ook of u de werkzaamheden door een geschoolde vakman wilt laten uitvoeren - met garantie volgens VOB.

Aarzel niet om contact met ons op te nemen als je vragen hebt

Uw Mosafil-team